Rólunk


Az étel, ami táplál, vagy megbetegít...

Üdvözöllek oldalunkon! Hegyi Gergely vagyok, a Szupernaturál megalkotója és a GourmandGrill alapítója, közgazdász, vállalkozó, fit-coach, a vegyszermentes táplálkozás elhivatottja. Nagy örömmel látunk mindenkit, aki törődni kíván egészségével, melynek egyik legfontosabb alapja a táplálkozás. Meggyőződésem, hogy az étel, amit magunkhoz veszünk, lehet egészségünk forrása és betegségeink okozója egyaránt. Célom, hogy minél több embernek segíthessek egészségesebbé tenni mindennapi táplálkozását. Legfőbb törekvésem kiiktatni a tradicionálisan gabonaalapúvá vált, szervezetromboló étrendet arra, amelyre testünk ki lett találva és felhívjam a figyelmet az élelmiszeripar által használt vegyszerekre a termeléstől a feldolgozásig, melyek jelenlétével és káros hatásaival komolyan számolnunk kell. Engedd meg, hogy az alábbiakban bemutassam, miért született meg Szupernaturál oldalunk. 

Vegyszerek az élelmiszerben

Mióta az élelmiszeripar teljesen elkanyarodott a minőségi termékek gyártásától a tömegtermelés irányába, a boltok polcai roskadásig teltek jól eltartható, hosszú szavatossági idővel rendelkező "felhasználó barát" termékekkel, melyeknek elméletileg az "áruk is kedvező". De mi a valódi ára ezeknek az elvileg olcsó termékeknek, melyeket élelmiszerként kínálnak nekünk szebbnél szebb formában az üzletek?

Az elvileg olcsó kifejezést azért tartottam szükségesnek használni, mert sok gyártó "olcsó" terméke igencsak drágának bizonyul ahhoz képest, hogy miből áll. A silány minőségű, por alapú, burgonyasziromnak álcázott rossz szénhidrát bombát, rengeteg rossz minőségű növényi zsírral és brutálisan magas kalóriatartalommal fűszerezve aligha nevezném tápláléknak de semmiképp sem a szervezetünk számára hasznosnak. Ahogy a szóját és bambuszrostot, vízmegkötő, színmegtartó adalékanyagokat, ízfokozókat, színezékeket, nátrium-nitritet és egyéb káros szereket tartalmazó olcsó húsipari termékeket sem, melyek a "kamu húson" kívül persze tartalmaznak egy kis ipari húspépet is. És az ára... Hasonlítsuk össze például 1 kg legolcsóbb sertésvirsli árát 1 kg sertéshús árával és máris elgondolkodhatunk rajta, hogy ha ilyen hatalmas a különbség, akkor vajon mi is lehet abban virslinek látszó valamiben?

Úgy vélem -és ezzel nem vagyok egyedül -, ezek az élelmiszernek nevezett készítmények számos betegség forrásai is lehetnek és nem győzöm hangsúlyozni, nem táplálék egyik sem, csak annak van álcázva. Kedvező áron, szép csomagolásban megvesszük a semmit, amit egyébként baromi drágán adnak el, tekintettel arra, hogy minőségi összetevőt, amely tényleg táplálékul szolgálna számunkra, nem tartalmaz. Durván kimondva, sok esetben csak ipari szemetet és vegyszert kapunk a pénzünkért. Nyilván sokkal olcsóbban jutunk hozzá ezekhez, mintha minőségi élelmet vásárolnánk, de vajon megéri olcsón venni semmit ahelyett, hogy egészségesebb megoldást választanánk kicsit több pénzért? Ha minden egyes élelmiszer vásárlásunk hosszútávú befektetés a saját jövőnkbe, érdemes-e az egészségünkön spórolni?

Lássuk a drágább alternatívát: a minőségi húsból készült termékeket -hogy a húsiparnál maradjak-. Ezek sokkal inkább szolgálnak táplálékul, mint olcsó, húspótlóval, zsírfogóval, ízfokozókkal és kemikáliákkal telenyomott "versenytársaik". Kétség kívül jobb választás a minőségi, drágább kategória a fentebb leírtak helyett, de legyünk körültekintőek, mert a minőségi húsból készült termékek nagy része szintén tartalmaz legalább egyféle tartósítószert (E250, vagyis nátrium-nitritet, szinte az összes!), esetleg emellett egyéb vegyszereket a már említettek közül. Egyszerűen fogalmazva: jobb a helyzet, de a végeredmény sok esetben ugyanaz: vegyszerekkel mérgezzük magunkat. Sajnos, ha ma belépünk egy közértbe, elsétálunk a felvágottakhoz és végignézünk a kínálaton, árkategóriától függetlenül a termékek túlnyomó többsége, melyet levesszük a polcról, tartalmaz nátrium nitritet. A nitrit mellett a magasabb árkategóriából a legalacsonyabb felé haladva egyre több kemikáliát és adalékanyagot találunk. Minden esetben nézzük meg az összetevőket, mert fontos tudnunk, mit veszünk!

Az összetevők gondos elolvasása nem csak a vegyszerek és a silány alapanyagok elkerülése miatt fontos, hanem azért, hogy mérlegelni tudjuk, valóban kell-e a szervezetünknek az a termék, amit éppen a kezünkben tartunk. A húsipartól egy kicsit elkanyarodva gondolok itt például azokra az édességekre, melyek összetevői eképpen kezdődnek: Cukor, hidrogénezett növényi zsír...*, mellyel cukrot veszünk drágán; Vagy a cukros, kálium szorbátos és nátrium benzoátos (szintén tartósítószerek) üdítőkre, melyek óriási mértékben növelik éves cukorfogyasztásunkat és további káros vegyszerterhelést jelentenek. Az érlelt sajtok helyett a kálcium-kloridos, tartósítószeres sajtnak látszó utánzatokra, a teljes tejföl helyett a növényi összetevőkkel kutyult "finomfölökre", ... stb., melyekkel mind öngólt rúgunk saját szervezetünknek. Minden egyes feldolgozott élelmiszer esetében legyünk résen és nézzük meg, milyen alapanyagokból készült és miket tartalmaz még.

A tudatos fogyasztói gondolkodás az, mellyel ügyesek lehetünk és elkerülhetjük azokat az alapanyagokat és vegyszereket, melyeket nem kívánunk elfogyasztani. E céllal született meg ez az oldal, mellyel segíteni szeretnék mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan az egészséges és tápláló alternatívát keresik a káros, vegyszerezett, silány minőségű élelmiszerek és káros alapanyagok helyett, melyet a tömegtermelés díszdobozban kínál fel nekünk. Hogyan tesszük mindezt? Tippeket adunk ahhoz, hogyan válaszd az egészségesebb megoldást, hogyan készítsd el Te magad, mivel helyettesíts házilag egyes megszokott, napi rutinba épült élelmiszereket, mire figyelj az összetevőknél, miket érdemes kerülnöd, milyen termékeket ajánlunk..., mindezt igyekszünk "könnyen fogyaszthatóvá" tenni videóanyagainkkal. Főbb tervezett témaköreink a következők: 

  • Milyen alternatívát válasszunk a vegyszeres felvágott helyett? (pl. konfitált sültek, receptajánlatok...  -HETI SZUPERNATURÁL RECEPT
  • Hogyan készítsünk magunknak felvágottat? -HETI SZUPERNATURÁL RECEPT
  • Egészséges nassolás tippek. -HETI SZUPERNATURÁL RECEPT
  • Melyik vegyszerről mit érdemes tudni, mire figyeljünk vásárlásnál? -VEGYSZERVADÁSZ
  • Hogyan hagyjuk ki ételeinkből a vegyszeres sonkát, kolbászt? Alternatívák, házi megoldások... -HETI SZUPERNATURÁL RECEPT
  • Bemutatjuk a Szupernaturál minősítésre méltó termékeket. -SZUPERNATURÁL TERMÉKMUSTRA
  • Összegyűjtjük a Szupernaturál termékeket, hogy egyszerűbb legyen a választás és a vásárlás, ha feldolgozott készítményt vennél. -SZUPERNATURÁL TERMÉKEK
  • Segítünk céljaid megvalósításában és személyre szabott táplálkozási tanácsadást nyújtunk, vitamin mátrix javaslattal. Egyél okosabban, nézz ki jobban, legyél egészségesebb velünk! -EGÉSZSÉG, ÉLETMÓD, TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS (hamarosan érkezik)

Fontos leszögeznem, nem akarok boszorkányüldözésbe kezdeni, nem azt állítom, hogy az élelmiszeripar megveszett és ki akar írtani minket. Egyszerűen csak az történt, hogy mi fogyasztók annyira elkényelmesedtünk és rohanó életvitelünk miatt annyira nincs időnk, hogy mindent készen akarunk kapni, lehetőleg ne legyen vele feladat. Az élelmiszeripar pusztán csak kiszolgálja ezt a megnövekedett fogyasztói igényt, mely a feldolgozott élelmiszerek tömeggyártását eredményezi. Ebben a tömeggyártásban az előállítási mennyiség és a minőségi eltarthatóság a kulcsfontosságú tényező, a termelés optimalizálásának és a profit maximalizálásának érdekében. Nem kell tovább részleteznem, hogy mi ennek az ára.

Ha e sorok olvasása közben komolyan elgondolkodtál azon, hogy szeretnél fogyasztási szokásaidon változtatni, egy új, egészségesebb életvitelre időt és energiát fordítani, ez esetben nagyon boldoggá tettél. Gratulálok Neked, hogy megfogalmazódott benned a gondolat, amely a legjobb hosszútávú befektetésed lesz. Hiszen az egészségünk a legfontosabb kincsünk. A virtuális ováció mellett engedd meg, hogy 2 nagyon jó hírrel lepjelek meg:   1) A saját magad által készített ételek vagy "termékek" nem csak összehasonlíthatatlanul sokkal jobb minőségűek, de sokkal olcsóbbak is, mint a feldolgozott késztermékek. 2) Mindenkinek arra van ideje, amire időt szán. Tehát ha fontos számodra, hogy mit eszel, mit eszik a családod, lesz időd a vásárlásra és az étel elkészítésére is. Állíts fel fontossági sorrendet programjaid közt, priorizálj! A helyes étkezés az egészség alapja. Tanuld meg szeretni az ezzel járó feladatokat (beszerzés, elkészítés), úgy sokkal könnyebb lesz a dolgod! Az esetleges nagyobb időráfordítás csak kezdeti nehézség. Az új, jó szokások hamar válnak rutinná és sokszorosan kifizetődnek. Nem győzöm elégszer elmondani, az egészség a legfontosabb! 

Közösségünk kihatása a piacra - Együtt sikerül! 

Napi rutinunkat és ezzel fogyasztói szokásainkat változtatjuk meg együtt, közösen. Ezzel pedig elindítjuk a piacot is egy jobb irányba. Ha az általunk, fogyasztók által generált kereslet -az egészségünket tekintve pozitívan- átalakul, azt a kínálat követni fogja. Vagyis sokkal több (optimálisan helyileg termesztett / tenyésztett) nyersanyag áll majd rendelkezésre és idővel egyre több jó minőségű feldolgozott készítmény jelenik meg az üzletek polcain. Tehát egy szebb és egészségesebb jövőt teremtünk. Legyél Te is a Szupernaturál csapat része és éljünk egészségesebben együtt!

Vegyszerek a talajban, gyümölcsben, zöldségben, ivóvízben, benned

Működj együtt a természettel, óvd, hogy ő is óvhasson Téged! Hogyan? Ismerjük meg együtt a holisztikus állattartást és a talajmegújító, regenerációs gazdálkodást

Az alábbi cikkek szerkesztés alatt állnak...

Addig is az alábbi videót ajánlom figyelmedbe. Ha nincs Netflix előfizetésed, nézd meg egy ismerősöddel, akinek van!

Immunrendszer: Szervezetünk, akár a bolygónk termőtalaja


Csillaggal jelölések - magyarázat

*A termékek összetevői mindig azzal az alapanyaggal kezdődnek, amelyből a legtöbb található bennük. Az sorban első összetevő után sorakoznak a többiek, csökkenő sorrendben. Vagyis ha az összetevőknél ezt látjuk: "Cukor, hidrogénezett nővényi zsír, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer, aroma", az lefordítva azt jelenti, hogy cukrot veszünk margarinnal sok pénzért. És hogy ennek valami íze is legyen, hozzá kevernek kb. 7-8 % kakaót is. 

Szupernaturál
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!