Rólunk


Az étel, ami táplál, vagy megbetegít...

Üdvözöllek oldalunkon! Hegyi Gergely vagyok, a Szupernaturál megalkotója és a GourmandGrill alapítója, közgazdász, vállalkozó, fit-coach, a vegyszermentes táplálkozás elhivatottja. Nagy örömmel látunk mindenkit, akit érdekel a saját egészsége, melynek egyik legfontosabb alapja a táplálkozás. Meggyőződésem, hogy az étel, amit magunkhoz veszünk, lehet egészségünk forrása és betegségeink okozója egyaránt. Célom, hogy minél több embernek segíthessek egészségesebbé tenni mindennapi táplálkozását és felhívjam figyelmét az élelmiszeripar által használt vegyszerekre, melyek jelenlétével rengeteg termék esetében számolnunk kell. Engedd meg, hogy az alábbiakban bemutassam, miért született meg Szupernaturál oldalunk. 

Mióta az élelmiszeripar teljesen elkanyarodott a minőségi termékek gyártásától a tömegtermelés irányába, a boltok polcai roskadásig teltek jól eltartható, hosszú szavatossági idővel rendelkező "felhasználó barát" termékekkel, melyeknek elméletileg az "áruk is kedvező". De mi a valódi ára ezeknek az elvileg olcsó termékeknek, melyeket élelmiszerként kínálnak nekünk szebbnél szebb formában az üzletek?

Az elvileg olcsó kifejezést azért tartottam szükségesnek használni, mert sok gyártó "olcsó" terméke igencsak drágának bizonyul ahhoz képest, hogy miből áll. A silány minőségű, por alapú, burgonyasziromnak álcázott szénhidrátot, rengeteg rossz minőségű növényi zsírral és brutálisan magas kalóriatartalommal fűszerezve aligha nevezném tápláléknak de semmiképp sem a szervezetünk számára hasznosnak. Ahogy a szóját és bambuszrostot, vízmegkötő, színmegtartó adalékanyagokat, ízfokozókat, színezékeket, nátrium-nitritet és egyéb káros szereket tartalmazó olcsó húsipari termékeket sem, melyek a "kamu húson" kívül persze tartalmaznak egy kis ipari húspépet is. És az ára... Hasonlítsuk össze például 1 kg legolcsóbb sertésvirsli árát 1 kg sertéshús árával és máris elgondolkodhatunk rajta, hogy ha ekkora a különbség, akkor vajon mi lehet abban virslinek látszó valamiben?

Úgy vélem -és ezzel nem vagyok egyedül -, ezek az élelmiszernek nevezett készítmények számos betegség forrásai is lehetnek és nem győzöm hangsúlyozni, nem táplálék egyik sem, csak annak van álcázva. Kedvező áron, szép csomagolásban megvesszük a semmit, amit egyébként baromi drágán adnak el, tekintettel arra, hogy minőségi összetevőt, mely tényleg táplálékul szolgálna számunkra, nem tartalmaz. Durván kimondva, sok esetben csak ipari szemetet és vegyszert kapunk a pénzünkért. Nyilván sokkal olcsóbban jutunk hozzá ezekhez, mintha minőségi élelmet vásárolnánk, de vajon megéri olcsón venni semmit ahelyett, hogy egészségesebb megoldást választanánk kicsit több pénzért? Ha minden egyes élelmiszer vásárlásunk hosszútávú befektetés a saját jövőnkbe, érdemes az egészségünkön spórolni?

Lássuk a drágább alternatívát, a minőségi húsból készült termékeket -hogy a húsiparnál maradjak-, melyek sokkal inkább szolgálnak táplálékul. Ez a kategória kétség kívül jobb választás a feljebb leírtak helyett, de legyünk körültekintőek, mert a minőségi húsból készült termékek nagy része is tartalmaz tartósítószert és esetleg egyéb vegyszereket a már említettek közül. Vagyis egyel jobb a helyzet, de a végeredmény sok esetben ugyanaz: vegyszerekkel mérgezzük magunkat. Sajnos, ha ma belépünk egy közértbe és elsétálunk a felvágottakhoz, a legtöbb termék, melyet levesszük a polcról, tartalmaz valamilyen vegyi anyagot, például nátrium-nitritet tartósítószerként, árkategóriától függetlenül. Minden esetben nézzük meg az összetevőket, mert fontos tudnunk, mit veszünk! Nem csak a vegyszerek és a silány alapanyagok elkerülése miatt, hanem azért, hogy mérlegelni tudjuk, valóban kell-e a szervezetünknek az a termék, amit éppen a kezünkben tartunk. Gondolok itt például azokra az édességekre, melyek összetevői eképpen kezdődnek: Cukor, hidrogénezett növényi zsír...*, vagy a cukros kálium szorbátos, nátrium benzoátos üdítőkre, stb., melyek óriási mértékben növelik éves cukorfogyasztásunkat és további vegyszerterhelést jelenthetnek. 

A tudatos fogyasztói gondolkodás az, mellyel ügyesek lehetünk és elkerülhetjük azokat az alapanyagokat és vegyszereket, melyeket nem kívánunk elfogyasztani. E céllal született meg ez az oldal, mellyel segíteni szeretnék mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan az egészséges és tápláló alternatívát keresik a káros, vegyszerezett, silány minőségű élelmiszerek és káros alapanyagok helyett, melyet a tömegtermelés díszdobozban kínál fel nekünk. Hogyan tesszük ezt? Tippeket adunk, ahhoz, hogyan válaszd az egészségesebb megoldást. Főbb témaköreink a következők, melyek nagy részéhez videoanyag is készül: 

  • Milyen alternatívát válasszunk a vegyszeres felvágott helyett? (pl. konfitált sültek, receptajánlatok... 
  • Hogyan készítsünk magunknak felvágottat?
  • Egészséges nassolás tippek.
  • Melyik vegyszerről mit érdemes tudni, mire figyeljünk vásárlásnál?
  • Hogyan hagyjuk ki ételeinkből a vegyszeres sonkát, kolbászt? Alternatívák, házi megoldások...
  • Összegyűjtjük és bemutatjuk a Szupernaturál minősítésre méltó termékeket, hogy egyszerűbb legyen a választás a feldolgozott készítmények terén.   

Fontos leszögeznem, nem akarok boszorkányüldözésbe kezdeni, nem azt állítom, hogy az élelmiszeripar megveszett és ki akar írtani minket. Egyszerűen csak az történt, hogy mi fogyasztók annyira elkényelmesedtünk és rohanó életünk miatt annyira nincs időnk, hogy mindent készen akarunk kapni. Lehetőleg ne legyen vele feladat, maximum a mikróba kelljen bedobni. Az élelmiszeripar pusztán csak kiszolgálja ezt a megnövekedett fogyasztói igényt, mely a feldolgozott élelmiszerek tömeggyártását eredményezi. Ebben a tömeggyártásban a mennyiség és az eltarthatóság kulcskérdés. Nem kell tovább részleteznem, hogy mi ennek az ára.

Célunk, hogy ezen fogyasztói szokáson segítsünk változtatni mindazoknak, akik hajlandók tenni az egészségükért. Együtt sikerül, legyél Te is a Szupernaturál csapat része és éljünk egészségesebben együtt. Nem kerül sokkal több időbe és pénzbe, sőt! A saját magad által készített ételek, "termékek" nem csak sokkal jobb minőségűek, de sokkal olcsóbbak is, mint a feldolgozott késztermékek. Az esetleges nagyobb időráfordítás kezdeti nehézség, az új, jó szokások hamar válnak rutinná és sokszorosan kifizetődnek. Ne feledjük, az egészség a legfontosabb!


Csillaggal jelölések - magyarázat

*A termékek összetevői mindig azzal az alapanyaggal kezdődnek, amelyből a legtöbb található bennük. Az sorban első összetevő után sorakoznak a többiek, csökkenő sorrendben. Vagyis ha az összetevőknél ezt látjuk: "Cukor, hidrogénezett nővényi zsír, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer, aroma", az lefordítva azt jelenti, hogy cukrot veszünk margarinnal sok pénzért. És hogy ennek valami íze is legyen, hozzá kevernek kb. 7-8 % kakaót is.