E250, vagy ismertebb nevén Nátrium nitrit

2021.05.27

Az élelmiszerüzletek polcait kémlelve, a felvágottaknál tehetünk egy próbát, habár elég elszomorító próba lesz. Vihetnénk bele egy kis játékot és mondhatnám, hogy vegyél le 10 db általad választott feldolgozott húskészítményt a polcról, olvasd el az összetevőit és számold össze, hogy a 10 termék közül melyikben láttál Nátrium nitritet. De sajnos meg kell kíméljelek a játéktól és meg kell mondjam, csodálkoznék, ha a 10 termék közül 1 is lenne, amelyikben nincs. Mert ez a kis vegyszer minden feldolgozott húskészítmény "megrontójaként" egyszerűen ott figyel az összes kolbászban, sonkában, virsliben, szalonnában, csülökben, pácolt húsokban, felvágottakban... Nehéz olyan terméket találni, ahol a gyártó nem használja a hús színének élénkítésére és az eltarthatóság nagymértékű növelésére. 

Sokan azzal indokolják e cseppet sem ártalmatlan vegyszer jelenlétét termékükben, hogy a sertéshúsban ritkán előforduló, botulizmusért felelős baktérium szaporodását és ezzel toxinjainak kiválasztását gátolja meg ez a szer, így "megmentve sok fogyasztó életét"... -Nézzünk hát egy kis statisztikát. Évente a botulizmus okozta halálesetek száma hazánkban a néhány főben kimerül. Ebben benne vannak nem csak a helytelenül pácolt és elkészített (kevés só és rossz füstölési eljárás), hidegen füstölt húsok, kolbászok fogyasztói, de a nem optimális sav, cukor, sótartalommal eltett növényi készítmények, konzervek fogyasztói is. Miután hivatalosan is összefüggést sikerült kimutatni egyes daganatos megbetegedések és a nitrites termékek fogyasztása közt, továbbra is érthetetlen számomra, hogy a "gyilkos" baktérium ellen egy gyilkos betegséget okozó vegyszerrel próbálunk védekezni, a termék helyes és gondos elkészítése helyett, betartva az előírt sav és só arányokat.

Valójában persze nem a botulizmus elleni védekezés az oka annak, hogy az élelmiszeripar előszeretettel használja ezt a lassan ölő mérget. Valójában a gyorspácolt, pár hét helyett pár nap, vagy akár óra alatt elkészített, silány minőségű élelmiszerek alapvető vegyszere a nátrium nitrit, amely a hús színének élénkítéséért és főleg az eltarthatóság növeléséért felelős. A tömegtermelés, a maximális profit hajtása a legalacsonyabb ár mellett az ami mára a minőség teljes háttérbe szorításához vezetett. Többé már nem a kellő sózás mellett, a megfelelő füstölés és érlelési eljárással elkészített egészséges és biztonságos élelmiszer megalkotása a cél, mert ez időigényes folyamat és rendesen megdrágítaná a terméket. Az új cél olcsó és silány alapanyagból 2 perc alatt összehozni egy füstölőszekrényt sosem látott, füstaromás, gyorspácolt valamit, ami sonkának néz ki, de a minősége olyan, hogy ha nem lenne benne nitrit, elképzelhető, hogy tényleg belehalna valaki egy kiadós lakoma után. A nitrit megvédi a fogyasztót ettől, mígnem szép lassan maga a szer okozhat a fogyasztás mértékétől függően jó eséllyel megbetegedést. Akkor mi a megoldás?

Vásárolj olyan helyről, ahol hagyományos eljárással, vegyszerek hozzáadása nélkül, tradicionális módon készülnek a csemegék. Budapesten is fellelhető, Pest megyében még több, és vidéken pedig rengeteg olyan gazdálkodót, őstermelőt, vagy csak simán háztartást találhatsz, ahol saját állatot vágnak és saját maguk készítik a szalonnát, hurkát, kolbászt, sonkát, disznósajtot, stb. Deríts fel minél több ilyen forrást és mindig lesz kiváló minőségű ellátmányod. Szánd rá a pénzt, vásárolj ritkábban és fogyassz kevesebbet, viszont az legyen minőségi, egészséges termék. Ezért érdemes pénzt áldoznod. Nem ez drága, hanem a szemét, amit élelmiszernek álcáznak és mérgeznek vele. 

Ha érzel magadban ambíciót, akár Te magad is elkezdhetsz kísérletezni. Ahogyan megyünk az ősz felé, idevarázsoljuk Neked receptjeinket a HETI SZUPERNATURÁL RECEPT -fülre, amelyek segítségével Te magad is elkészítheted a legfinomabb kolbászt, vagy sonkát. Hidd el, nincs annál finomabb cucc, mint amit magadnak csinálsz, sem nagyobb élmény. Számos bérfüstölő várja minden télen a vállalkozó szellemű önmegvalósító, gasztrofesztiválozó, home-made csemege hősöket. De persze, ha teljesen rabul ejt az otthon elkészített felvágottak okozta gyönyör, építhetsz a kertbe füstölőszekrényt is, vagy vásárolhatsz kis méretűt készen.

Szupernaturál
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!