Heti Szupernaturál, recept: A Miccs dog

2019.07.25

Az első bejegyzésben olvashattál a Miccsről, melyből egy egyszerű házi paradicsomszósszal, e-mentes mustárral, házi majonézzel és kemencében sült sörkiflivel fantasztikusan csodálatosan nagyszerű hot-dogot, jobban mondva Miccs-dogot lehet készíteni, kiváló, vegyszer mentes alapanyagokból... Tehát, ha kivételesen nem friss kevert salátával szeretnénk elfogyasztani ízletes grillezett csemegénket, bemutatjuk kedvenc "bűncselekményünket".

Hogyan készült...

Szokásos módon, faszenen megsütjük a Miccseket. Középen, keresztben félbevágjuk a sörkiflit, így minkét felét fel tudjuk használni. Kilyukasztjuk a közepét, feltesszük a rácsra és gyorsan megforgatjuk, hogy ropogós legyen. Vigyázzunk, ne égjen meg. Teszünk bele mindhárom szószból, majd belehelyezzük a készre sütött Miccset és kész is. Azt mondom, térjünk is rá a szószok elkészítésére...

Ne feledjük a szószt sem!

Hogyan készítsük el a világbajnok majonézt, paradicsomszószt és sörkiflit a Miccsdoghoz?

Már javában sercegtek a húsrudacskák, mikor nekiálltunk a majonéz gyártásnak. A szószkavarás annyira lefoglalt minket, hogy észre sem vettük, hogy a húsról lecsöpögő zsír egy pillanatra lángba borította a grillsütőt. Erre Attila, egyik fotósunk kilépett a kamera mögül és a fröccsömet egy laza mozdulattal ráborította a húsra, majd így szólt: "Ha a lángoló Miccset nem itatod meg rozéfröccsel, utolér a szomjas hús elszenesedett bosszúja. "

"Ha a lángoló Miccset nem itatod meg rozéfröccsel, utolér a szomjas hús elszenesedett bosszúja!"

És meg kell mondjam, abszolút igaza van! :) Én is előszeretettel használok sört, vagy fröccsöt a grillen sülő hús hidratálásához -és ha kell tűzoltáshoz is, bár a durva lángolást semmiképp sem szerencsés megvárni-. Ha néha meglocsoljuk a húst sütés közben, még ízesebbé, puhábbá, és szaftosabbá varázsolhatjuk azt és féken tarthatjuk a lecsöpögő zsír rendbontási kísérleteit.

Szóval hogy is hoztuk össze végül azt a majonézt? Miután megfékeztük a lángokat, újra visszatértünk imádott majonézünkhöz. Alapanyagok: 0,5l olaj, 2 tojássárgája, 1 kis kanál mustár, csipet só és pár csepp citromlé, vagy ecet. Ha nem tartasz a brutális kalóriabeviteltől, ezekkel a műszerekkel olyan hatást lehet elérni, ami túltesz minden várakozáson. Ha véletlenül van kéznél egy kis füstölt paprikánk, vagy füstölt chilink, és ezzel netán meg is ízesítjük a végén ízletes szószunkat, az már csaknem gasztrop**no-nak minősíthető, melynek előre megfontolt szándékkal elkövetett ízorgia lesz a végkifejlete. Elöljáróban annyit, hogy semmiképp ne használjunk ízes olajat, maradjunk a sima napraforgó olajnál!

A Majonéz:

Két tojás sárgáját egy tálba tesszük, megkínáljuk egy kis kanál mustárral, a tetejére pár csepp citromlé, vagy ecet, csipet só, és nekiállunk a kézi, vagy gépi habverőnkkel jól elkeverni ezt az alapot, amit nem sokára először óvatosan, mintha nitroglicerinnel játszadoznánk, cseppenként elkezdünk étolajjal felönteni. Mikor már egyveleget alkot az alapunk, folyamatos keverés mellett elkezdjük csepegtetve hozzáadni az olajat -ha robotgéppel nyomjuk, nem kell max fordulaton, közepes elég, de meg ne álljunk egy pillanatra sem! Szóval keverjük, mintha az életünk múlna rajta, és semmiképp ne borítsuk, hanem csepegtessük az olajat, mert ha az elején nem veszi fel megfelelően az alapunk, akkor nem lesz semmi az egészből. 

Az eleje a kritikus pont, mint a krémgyártásnál, itt is az emulzió kialakítására gyúrunk, nehezen indul be, de végül elkezd krémesedni. Ekkor -továbbra is folyamatos keverés mellett- kicsit gyorsíthatunk a csepegtetésen, de ne bízzuk el magunkat, csak óvatosan! A masszánk egyre könnyebben, egyre több olajat képes felvenni, így a szelíd, csepegtetős Mary Poppins visszafogottból átbátorodhatunk folyamatos csurgatásos Ozzy Osbourne őrjöngésbe, DE ne feledd, csak vékony sugárban, szakaszosan csurgatni, semmiképp sem folyatni! 

Az emulziót már említettem az előbb -nem szeretnélek azzal terhelni, hogy sütésből hirtelen, orvul kémiaórát csinálunk-, biztos ismerősen cseng, ha nem, akkor elég, ha annyit tudunk, nedvesség -vagyis víz- meg olaj kell, hogy végbe menjen és segít egyben tartani a majonézünket. Tehát álljunk meg kétszer-háromszor az olaj adagolása közben -a keveréssel ne, csak az olajöntéssel- és adjunk hozzá a születő mesterművünkhöz egy kis hideg vizet (kb egy teáskanálnyit), dolgozzuk a krémmel össze és mehet tovább az olaj. Mikor felvette a fél liter olajat, ízesítsük ízlés szerint sóval, darált, vagy apróra vágott aszalt füstölt paprikával, kicsi paradicsom pürével, lassan eljutunk az általunk legkedveltebb hamburger szósz alapig :)

A Paradicsomszósz:

Ez nem lesz olyan hosszadalmas, mint a majonéz: passzírozott paradicsom, ízlés szerint só, bors, cukor. Egy kis borsikafűvel megbolondíthatjuk, hogy jól passzoljon a Miccshez. Ha jobban besűrítve szeretjük, hogy hasonlítson a ketchupra, tegyük fel főni egy fazékban és sűrűsítsük be, adhatunk hozzá egy kis sűrített paradicsomot is. Abban az esetben, ha nem félünk a gyilkos cukortól, akkor karamellizált cukorra tegyük a passzírozott paradicsomot, és úgy főzzük, míg a paradicsom hozzáadásakor megkeményedett cukor fel nem olvad! Ez után fűszerezzük.

Ezeket mind ki lehet váltani e-mentes majonézzel, ketchuppel, de mindenképp javaslom, hogy próbáld ki, mert nagy dolgokat lehet tenni a házi cuccokkal, teljesen más a végeredmény és az elkészítése is kellemes időtöltés.

A Sörkifli:

Hamarosan érkezünk a folytatással, ahol feltárjuk a sörkifli titkát...

Szupernaturál
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!